Kallion kävelyfestivaali

Kävelykulttuuria ja kaupunkiopastuksia vuodesta 2005

Ke 17.8. klo 18.00 Kivitalojen Kallio -kävely: Kävelykierros on läpileikkaus Kallion kivitalojen arkkitehtuuriin, kertaustyylistä modernismiin. Opastus esittelee eri arkkitehtuuri tyylejä, rakennusten yksityiskohtia ja talojen suunnittelijoita. Oppaana Juhani Styrman. Liput 10 e. (tuotto Helsingin kävelyfestivaalin tukemiseen) Lähtöpaikka: Porthaninrinteen ja Toisen linjan kulma. HKM

Tulevaa ohjelmaa

 

Kallion kävelyfestivaali kävelee tukea Ukrainalle

 TULEVAA OHJELMAA

Ke 17.8. klo 18.00 Kivitalojen Kallio -kävely: Kävelykierros on läpileikkaus Kallion kivitalojen arkkitehtuuriin, kertaustyylistä modernismiin. Opastus esittelee eri arkkitehtuuri tyylejä, rakennusten yksityiskohtia ja talojen suunnittelijoita. Oppaana Juhani Styrman. Liput 10 e. (tuotto Helsingin kävelyfestivaalin tukemiseen)  Lähtöpaikka: Porthaninrinteen ja Toisen linjan kulma. HUOM: 14.8. kävelyn lippu käy myös 17.8. kävelylle.

Kallion kävelyfestivaalin syyskuun kävelyille on vapaa pääsy!

To 1.9. klo 18.00 Tukea Ukrainalle kävely: Naisten Kallio: Kävelyllä kuljetaan sellaisten naisten jalanjäljillä, jotka ovat jättäneet jälkensä Kallion, Helsingin ja Suomen historiaan, kuten Tarja Halonen, Katri Vala ja Sylvi-Kyllikki Kilpi. Kierroksen yksikohde on Tarja Halosen synnyinkoti. Monet heistä ovat olleet alansa uranuurtajia, osa on toteuttanut palavasieluista kutsumustaan. Naisten Kallio esittelee myös joukon ”tämän päivän naisia”, joista on jälkiä Kalliossa ja onpa eräs heistä kulkenut Kalliosta aivan valtakunnan merkittävimpien vaikuttajien joukkoon. Oppaana Juhani Styrman. Vapaa pääsy: Vapaaehtoinen pääsymaksu suoraan Ukrainan tukemiseksi (esim SPR). Lähtöpaikka Helsinginkatu 3.

Ti 6.9. klo 15.00 Naisarkkitehtuurin pioneerit Kalliota rakentamassa -kävely: Opastettu kävelykierros esittelee suomalaisia naisarkkitehtejä ja heidän töitään Kalliossa ja Alppiharjussa 1800-luvun lopulta aina 1970-luvulle saakka. Kallion kävelyfestivaalin ja Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa, oppaana Juhani Styrman. Suomi on ollut edelläkävijä arkkitehtuurikoulutuksen mahdollistamisessa myös naisille. Jo 1800-luvun lopussa valmistui ensimmäiset suomalaiset naisarkkitehdit, joka oli jopa ainutlaatuista maailma mittapuulla mitattuna. Naisarkkitehtuurin pioneerit Kalliota rakentamassa -kävely esittelee suomalaisia naisarkkitehtejä ja heidän töitään 1800-luvun lopulta aina 1970-luvulle saakka ja on kunnianosoitus näille ennakkoluulottomalla naisille. Vapaa Pääsy. Lähtöpaikka: Toinen linja 23

La 10.9 klo 15.00 Europan kulttuuriympäristöpäivä Kalliossa: Kuvia arkkitehtuurissa:  Mitä kertovat kuvat ja koristeet talojen seinissä? Kävelykierros esittelee talojen julkisivujen ornamenttitaidetta Helsingin Kalliossa. Opastus pohtii myös, liittyykö kuviin joku viesti tai mitä ne ylipäätään esittävät. Kävely esittelee myös tekijöitä taidemuodon taustalla. Kohteet ovat monesti korkealla, joten mukaan voi varata vaikka kiikarit (ei välttämätöntä). Järjestäjänä Kallion kävelyfestivaali, oppaana Juhani Styrman.

Rakennusten julkisivutaide ja koristeet ovat vähemmän tunnettu taidemuoto. Talojen julkisivuihin taiteiltuihin koristeisiin liittyy usein kuitenkin viesti tai vähintäänkin ne kertovat rakennuksen käyttötarkoituksesta. Tekijät ovat jopa kätkeneet ornamentteihin viestejä, joista saattaa löytää erotiikkaa, uskontoa, esoteriaa, kauhua ja huumoria, jopa ovelia aatteellisia julistuksia. Julkisivuista löytyy myös muinaisen Egyptin ja antiikin hahmoja ja viittauksia antiikin kulttuuriin. Lähtöpaikka Kallion kirjaston edusta. Kävelylle on vapaa pääsy.