• Esimerkkejä kävelyistämme





    Kallio kierros - paskatornin kautta Kallion rajalle

    Palkinto: "Paras kaupunginosa kävely".

    Jouhevasti halki Kallion vievä kävely pitää sisällään muun muassa kaupunginosan historiaa, arkkitehtuuria, merkki henkilöitä ja kaupunkilegendoja, muun muassa mitä tapahtui kunigatar Elisabetille Kalliossa keväällä 1976? Kierros kertoo kaiken olennaisen Kalliosta!

    Mutta mikä on paskatorni ja missä kulkee se paljon puhuttu Kallion raja? (kesto n 1,5 - 2 tuntia) Sanottua:"Paras ja hauskin Kallio -opastus - ikinä!!!"


Kallion arkkitehtuuri -kävelyt: Tarjolla useita vaihtoehtoja, muun muassa jugend-arkkitehtuurin keskittynyt kierros. Itsenäisyyden ajan arkkitehtuuri. Naisarkkitehdit, Kivitalojen Kallio sekä rakennustaiteen koristeet ja symbolit.


Kivitalojen Kallio

Kävelykierros esittelee itäisen kantakaupungin kivitalojen arkkitehtuuria 1800-luvulta 2020-luvulle saakka. Vaikka opastuksen näkökulma on Helsingin itäinen kantakaupunki, luo se samalla läpileikkauksen koko Helsingin ja Suomen arkkitehtuuriin 1800-luvun kertaustyyleistä aina modernismiin saakka. Perustuu vuonna 2023 julkaistuun Kivitalojen Kallio-kirjaan (tekijä: Juhani Styrman / Kustannus Laaksonen).


Olipa kerran kuningas - Kuninkaallisten jalanjäljillä Kalliossa

Kallion paikannimistö vilisee kuninkaallisia. Kuningatar Elisabet jopa on käynyt Kalliossa ja mitä silloin tapahtuikaan? Kuka olipuolestaan  Ruotsin ja Suomen legendaarisin kuningas, myyttinen"Pohjolan Leijona". Mitä tapahtui Kustaa III:llenaamiaisjuhlissa vuonna 1792? Karu oli myös Torkkeli Knuutinpojan kohtalo, mutta häntäkin muistetaan Kalliossa. SOPII LAPSILLE -IKÄRYHMÄ 8-12 VUOTTA! Kesto 45min - 60 min. 


Kallion humalakävely

Kävelykierros kertoo Pitkänsillan takaisten tanssiravintoloiden, kapakoiden ja baarien historiaa 1800- ja 1900-luvuilta, höystettynä kaupunkilegendoilla ja henkilöhahmoilla. (Kesto n 90- /100 min )


Symbolien Kallio

Kuvia ja symboleja arkkitehtuurissa - mitä kertovat kuvat ja koristeet talojen seinissä?: Kävelykierroksella katsellaan talojen julkisivujen koristeita sekä taidetta ja analysoidaan liittyykö niihin joku viesti tai mitä ne ylipäätään esittää. Kävely on kuin luontoretki urbaanissa ympäristössä ja kohteet ovat monesti korkealla, mukaan voi varata vaikka kiikarit(mutta ei välttämätön).

OPASTUS SOPII ERINOMAISESTI KOULUJEN VARHAISKASVATUKSEEN (LAPSET JA NUORET).Sanottua: "Ainutlaatuinen!", "Ajatuksia herättävä!",Tämän kierroksen jälkeen katselee kaupunkia toisin silmin!".


KLASSIKKO! Jäljet johtavat sylttytehtaalle: Salatiedettä ja outoja tarinoita Kallion kulmilta. Hyytävä kierros Kallion kaduilla, tarinan keskiössä 1930-luvun Tattarisuon ruumis löydöt ja miten ne liittyvät itäiseen kantakaupunkiin ja kävely johdattaa lopulta sanonnan Jäljet johtaa sylttytehtaalle äärelle. Ei suositella lapsille.


Aki Kaurismäen elokuvien Kallio -kävelyt: Kolme vaihtoehtoa: Kuolleet lehdet -kävely, Kaupunkikuvia Kaurismäen elokuvakameran kautta,keskeisenä elokuvana Mies vailla menneisyyttä -elokuva. Varjoja tulitikkutehtaan tytön paratiisissa, aiheina mm Calamari Union-, Varjoja paratiisissa-elokuvat


Kaupunginosa-kierrokset

Alppiharju-kierros

Kiitetty Alppiharju -kierros kertoo kaiken olennaisen Alppiharjun historiasta, nykyisyydestä, arkkitehtuurista, puistoista ja merkkihenkilöistä. Kierros perustuu palkitun Juhani Styrmanin kirjoittamaan laajaan ja kattavaan Alppiharjun historikkiin.


Siltasaari-kierros

Siltasaari on monella tapaa merkittävä paikka. Se on Kallion kaupunginosan merenranta kaupunginosa, jonka ydin on yksi Helsingin hienoimmista jugend-kortteleista. Kaupunginosaan liittyy myös kulttuurihistoriallisia arvoja, kuin myös Suomen historiantraagisia vaiheita. Kierros esittelee Siltasaaren ytimen lisäksi upeaa Tokoinrantaa sekä Hakaniementorin aluetta. Kierroksen keston. 90 min.


Vallila- Pillereitä, silkkiä ja hetekoita - Vallilan teollisuusreitti

Vallilan teollisuusalueesta on tulossa Helsingin uusi yöelämänkeskus. Pillereitä ja silkkiä kierros vie retkelle kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle alueelle Vallilaan. Kävely esittelee teollisuusmiljöiden historiaa ja alueella toimineita yrityksiä ja joistakin niistä on tullut osa suomalaisen teollisuuden menestystarinaa. Opas: Juhani Styrman,


Kalasatama-kävely

Kalasatama on uusi moderni kaupunginosa, jolla on värikäshistoria, joka ylettyy aina 1500-luvulle saakka, jolloin Helsinki perustettiin. Kalastama -kävely esittelee alueen menneisyyttä ja tulevaisuutta. Oppaana toimii Juhani Styrman.


PuutalojenHermanni -kävely

Puutalojen Hermanni syntyi vuokramaalle 1890-luvulla ja katosi 1950-luvulla. Opastettu kävelykierros muistelee puutalojen aikakautta ja luosamalla katsauksen tämän päivän Hermanniin. Reitin varrelta löytyy muun muassa paikka, jossa sijaitsi kuuluisa Hermannin nuorisoseura. Opas Juhani Styrman.


Hietaniemen hautausmaan opastukset

He kuolivat – Helsinki elää. Kierros Hietaniemeen haudattujen arkkitehtien haudoilla, joiden arkkitehtuuria on Helsingissä (UUTUUS).


Ihmisen osaksi on säädetty kuolema. Kierros lähinnä Hietaniemen hautausmaan vanhalla puolella. Kävelyllä tutustutaan myös hautojen muistomerkki taiteeseen ja hautausmaan historiaan.


Naisarkkitehtuurin pioneerit Kalliota rakentamassa -kävely

Kävelykierros esittelee suomalaisia naisarkkitehteja ja heidän töitään Kalliossa ja Alppiharjussa 1800-luvun lopulta aina modernismiin saakka. 


Kadunnimikävely

Kallion kävelyfestivaalin yksi klassikko kävelyistä ja erittäin suosittu. Kompaktisti Kallion halki kulkeva kävely kertoo Helsingin kehityksestä ja Suomen historiasta aina 1200-luvulta saakka, jolloin Suomi oli osa Ruotsin valtakuntaa. Värikäs ja tapahtumarikas kävely päättyy puistoon, joka on nimetty naisen mukaan, joka teki historiaa aivan maailmanlaajuisesti.


Naisten Kallio -kävely

Se alkuperäinen Kallion naisten historiasta kertova kävely (est.2005). Kävelyllä kuljetaan sellaisten naisten jalanjäljillä, jotka ovat jättäneet jälkensä Kallion, Helsingin ja Suomen historiaan. Monet heistä ovat olleet alansa uranuurtajia, osa on toteut- tanut palava sieluista kutsumustaan. Naisten Kallio esittelee myös joukon ”tämän päivän naisia”, joista on jälkiä Kalliossa ja onpa eräs heistä kulkenut Kalliosta aivan valtakunnan merkittävimpien vaikuttajien joukkoon. (Oppaana palkittu kaupunkiopas Juhani Styrman).


Taidekävely:Paskatorni ja hanhiparvi

Hulvaton taidekävelykierros Kallion ja Sörnäisen seudun julkistentaideteosten pariin.


Kehdosta yliopistoon – Kallion koulutie

Kallion kaupunginosa kätkee sisälleen kappaleen suomalaistavarhaiskasvatuksen- ja opiskelun historiaa. Kävely on myös kurkistus värikkään Kallion kaupunginosan menneisyyteen ja nykypäivään. Kohteita reitillä on yli kymmenen. Kierros sopii työpaikkojen virkistysretkeksi tai osaksi koulujen ympäristö- ja kulttuurikasvatusta. Kävely kestää noin 90 min/kaksi tuntia.


Alppiharjun pommitukset

Kierros vie keskelle Kallion pommituksia sotavuosina 1941-44.Helsingin pommituksista tunnetuimmat ovat vuoden 1944 helmikuun pommitukset. Sen sijaan hieman tuntemattomammaksi on jäänyt neuvostoliittolaisten kesän 1941 pommitukset, jotka kylvivät suhteessa suurempaa tuhoa Kalliossa ja Alppilassa kuin talven 1944 terroriteot, vaikka niiden tarkoitus oli pommittaa Helsinki soraläjäksi.


Pimenneet valkokankaat (Elokuvateattereiden historia)

Kallion monipuolista ja laajaa korttelikinojen, eli elokuvateattereiden historiaa esittelevä kierros.


Sörnäisten teollisuuden perintö -reitit

Kolme eri kierrosta esittelee Sörnäisten, Vallilan ja Hermanninteollisuusalueiden historiaa ja nykypäivää. Yksi kierros kesäänoin 90 min.